Opstandingskerk - Arnhem

103 zonnepanelen op het PKN Opstandingskerk in Arnhem.

Terug naar projecten

Opstandingskerk Arnhem

Met 103 zonnepanelen kan jaarlijks ongeveer 22.000 kWh stroom opgewerkt worden. Door de ovale vorm van het hoge dak van het kerkgebouw en de aanwezigheid van een toren was het een uitdaging om de zonnepanelen op de meerst efficiente wijze op het dak te plaatsen.

De toren geeft schaduw op de zonnepanelen in de ochtend. Uiteindelijk is er gekozen voor een oost-west opstelling om zoveel mogelijk zonnepanelen schaduwvrij op het dak te plaatsen. Alle zonnepanelen zijn voorzien van een poweroptimizer waardoor de zonnepanelen individueel worden geoptimaliseerd. Schaduw op één van de zonnepanelen heeft geen effect op de opbrengst van de overige zonnepanelen.

Op het kerkgebouw is een bliksembeveiliging aanwezig. De zonnepanelen zijn zo geplaatst dat een eventuele blikseminslag geen invloed heeft op het zonne-energiesysteem.

Het kerkgebouw van de protestantse PKN gemeente is een rijksmonument. Voordat de zonnepanelen geplaatst konden worden heeft de gemeente Arnhem vergunning verleend aan de PKN gemeente.

Opstandingskerk Arnhem

Projectdetails

Zonnepanelen:
Aantal: 103
Merk: JA-Solar
Type: Polykristallijn Reicium

Omvormers:
Aantal: 1
Merk: SolarEdge

Montage en installatie:
Constructie: Sunbeam Nova

Installatiedatum:
1 april 2016