Aeroclub - Nijmegen

Op de hangaar van zweefvliegveld Maldens Vlak zijn door E2-Energie 261 zonnepanelen geïnstalleerd.

Terug naar projecten

Aeroclub Nijmegen

Op het steeldeck dak van de hangaar zijn poly kristallijne zonnepanelen van Canadian Solar (260Wp) geïnstalleerd. Elk zonnepaneel is voorzien van een poweroptimizer van SolarEdge. Dat heeft twee voordelen. Bij een lage stand van de zon valt er schaduw op enkele zonnepanelen van de bomen rondom het gebouw. Met een poweroptimizer van SolarEdge worden alle zonnepanelen individueel geoptimaliseerd. Schaduw op één van de zonnepanelen heeft geen invloed op de opbrengst van de andere zonnepanelen. Ten tweede is de installatie met behulp van individuele monitoring op paneelniveau tegen lage kosten te beheren en te onderhouden.

Afgelopen winter heeft Nijac een zelf ontworpen warmtepomp in gebruik genomen. Die brengt de gebouwen van de zweefvliegclub met behulp van aardwarmte op temperatuur. De zonnepanelen moeten de energiebehoefte bevredigen.

De voorzitter van de club vindt dat een ‘groen karakter’ bij de club past. “We zitten in een natuur- en waterwingebied en beoefenen een energie-arme sport doordat we gebruik maken van thermiek om te vliegen.”

Nijac heeft een stimuleringslening van de gemeente Heumen gekregen om de zonnepanelen installatie te financieren.

Aeroclub Nijmegen

Projectdetails

Zonnepanelen
Aantal:         261
Merk:            Canadian Solar
Type:             Poly kristallijn

Omvormers:
Aantal:           3
Merk:             SolarEdge
Type:              Poweroptimizers

Montage en installatie:
Constructie:    van der Valk Solar

Installatiedatum:
1 december 2016

Jaarlijks bespaart de vereniging 48.000 kWh stroom. Met de zonnepanelen wordt een besparing gerealiseerd van 648 ton CO2.