Btw terugvragen zonnepanelen

Wanneer u als particulier zonnepanelen op uw huis laat plaatsen dan kunt u hierover de btw terugvragen bij de Belastingdienst. Doordat u zelf energie produceert wordt u door de Belastingdienst gezien als ondernemer van een klein energiebedrijf. Hierdoor kunt u de btw over de zonnepanelen terugvragen. Om de btw terug te vragen moet de factuur van de zonnepanelen op dezelfde naam staan als het energiecontract. Als het factuur op uw naam staat en het energiecontract op de naam van uw partner, kunt u de btw niet terugvragen.

 

Hoe kunt u btw terugvragen over de zonnepanelen?

Aangezien de Belastingdienst u als ondernemer ziet, kunt u de btw terugvragen over de aanschafkosten van de zonnepanelen. Om btw terug te kunnen vragen, moet u zich eerst aanmelden als ondernemer bij de Belastingdienst. Voor het terugvragen van de btw kunt u kiezen uit twee opties, de KOR of btw aangifte doen als “gewone” ondernemer. U moet de aanschaf van zonnepanelen altijd aangeven bij de Belastingdienst, aangezien zij u vanaf dat moment als ondernemer zien.

 

Btw terugvragen over de zonnepanelen met de KOR

Bij het terugvragen van de btw kunt u gebruikmaken van de kleineondernemersregeling, ook wel KOR genoemd. Het voordeel van de KOR is dat u geen omzetbelasting (btw) hoeft af te dragen aan de Belastingdienst. Daarnaast hoeft u maar 1 keer btw-aangifte te doen. Het nadeel van de KOR is dat u 3 jaar lang geen btw meer kunt terugvragen, ook niet voor extra zonnepanelen of reparaties.

 

Btw terugvragen over de zonnepanelen als ondernemer

Wanneer u geen gebruik maakt van de KOR moet u ieder kwartaal btw-aangifte doen. U kunt hierbij een schriftelijk verzoek indienen bij uw belastingkantoor, zodat u maar 1 keer per jaar aangifte hoeft te doen. Het voordeel hiervan is dat u de btw voor onderhoud, reparatie en extra panelen mag verrekenen met de btw die u moet betalen.

 

Kan ik vaker btw terugvragen bij de aanschaf van zonnepanelen?

Als u geen gebruik maakt van de KOR regeling kunt u btw terugvragen over extra zonnepanelen die op een later moment laat plaatsen. En wanneer u verhuist en weer panelen aanschaft, kunt u ook deze btw verrekenen. Neemt u deel aan de KOR dan kunt u met de KOR 3 jaar lang geen btw meer terugvragen, ook niet bij reparaties of extra zonnepanelen die u op een later moment laat plaatsen. De uitzondering hierop is het jaar dat u de zonnepanelen heeft aangeschaft. Schaft u de zonnepanelen bijvoorbeeld in maart aan, dan kunt u nog het gehele jaar btw terugvragen over extra investeringen in zonnepanelen. De KOR gaat namelijk in op 1 januari van het jaar na de aanschaf van de zonnepanelen. Vanaf 1 januari na het jaar van de aanschaf van de zonnepanelen, is het niet meer mogelijk om btw terug te vragen. U kunt zich wel na 3 jaar weer uitschrijven als kleine ondernemer. U moet dan wel btw-aangiftes blijven doen als een ondernemer, want zolang u zonnepanelen heeft bent u voor de Belastingdienst een ondernemer.

E2-Energie ondersteuning bij de btw teruggave

Koopt u zonnepanelen bij E2-Energie? Dan helpen wij u bij het invullen van de btw teruggave. Zo maken wij de btw teruggave voor u zo makkelijk mogelijk. Kijk op onze zonnepanelenpagina voor meer informatie over onze service en de zonnepanelen van E2-Energie.