De salderingsregeling hoe werkt het?

Zonnestroom die u zelf niet gebruikt, levert u terug aan het elektriciteitsnet. Door de salderingsregeling krijgt u net zoveel terug voor de stroom die u teruglevert als u betaald voor de stroom die u zelf afneemt bij het energiebedrijf.

 

De salderingsregeling nu

Met de salderingsregeling kunt u zeer voordelig stroom terugleveren aan de energieleverancier. U mag namelijk de stroom die u teruglevert aan de energieleverancier wegstrepen tegen de stroom die u zelf gebruikt. Met de salderingsregeling mag u dit tegen hetzelfde tarief salderen van ongeveer 22 cent per kWh. Er zit wel een maximum aan wat u mag salderen voor dit bedrag. Gebruikt u namelijk minder stroom dan dat u teruglevert, dan krijgt u hier een lagere vergoeding voor. Deze terugleververgoeding van het energiebedrijf varieert van 3 tot 12 cent per kWh.

 

Afbouw salderingsregeling na 2023

Vanuit het kabinet is er een voorstel om de salderingsregeling af te bouwen vanaf 2023. Met het huidige voorstel houdt dit in dat u elk jaar minder stroom mag salderen. Het percentage dat u mag salderen wordt vanaf 2023 afgebouwd met 9% per jaar. En vanaf 2031 mag u helemaal niet meer salderen. Voor de stroom die u teruglevert en niet mag salderen krijgt u een vergoeding van de energieleverancier. Deze vergoeding ligt wel een stuk lager dan wanneer u dit saldeert, deze vergoeding ligt namelijk tussen de 3 en de 12 cent per kWh, afhankelijk van uw energieleverancier. Op dit moment is de afbouw van de salderingsregeling nog een voorstel, het kabinet moet namelijk nog een besluit nemen over de afbouw van de salderingsregeling. Hierdoor kan de afbouw van de salderingsregeling nog uitgesteld worden, waardoor u wellicht langer gebruik kan maken van de regeling.

 

Zonne-energie slim inzetten na de afloop van de salderingsregeling

Wanneer de salderingsregeling afloopt kunt u door de opgewekte zonne-energie slim in te zetten nog steeds veel besparen op uw energierekening. Dit kunt u doen door overdag als de zon schijnt apparaten aan te zetten, zoals de wasmachine, de vaatwasser en de droger. Daarnaast kunt u de energie op andere manieren inzetten, door bijvoorbeeld uw huis te koelen en te verwarmen met een airco. Door uw huis te verwarmen met een airco verbruikt u minder gas en bespaart u op de gasrekening. Let hierbij wel op dat u niet alle apparaten tegelijk aanzet, anders verbruikt u meer energie dan dat u zelf opwekt. Het reguleren van uw stroomverbruik hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, er zijn energiemanagementsystemen die u kunnen helpen bij het slim inzetten van zonne-energie.

 

Zijn zonnepanelen nog rendabel als de salderingsregeling afgebouwd wordt?

Ja zonnepanelen zijn nog rendabel als de salderingsregeling afgebouwd wordt. Doordat u zelf zonne-energie gebruikt bespaart u nog steeds op uw energierekening. Daarnaast krijgt u een vergoeding voor elke kWh die u teruglevert, al is deze wel lager dan wanneer u mag salderen. Schaft u in 2023 10 zonnepanelen aan, dan bespaart u in 25 jaar tijd ongeveer €10.000. Het bedrag dat u bespaart is veel hoger dan het aankoopbedrag en daarnaast bespaart u flink op uw CO2 uitstoot. Door zelf stroom op te wekken stoot u met 10 zonnepanelen ongeveer 1400 kilo CO2 minder uit per jaar. Heeft u interesse in zonnepanelen? Bekijk dan ons zonnepanelen aanbod.