Overspanningsbeveiliging en bliksem

Laatste update: 13-12-2016 om 18:04 uur

Overspanning kan grote schade aan elektrische apparaten veroorzaken. Blikseminslag is de meest bekende vorm van overspanning. Zonnepanelen zijn niet extra gevoelig voor blikseminslag, maar het zonne-energiesysteem op het dak heeft wel een directe verbinding met de meterkast. De nieuwe NEN1010 norm adviseert het toepassen van overspanningsbeveiliging in uw meterkast.

Overspanningsbeveilig zonnepanelen

Wanneer overspanningsbeveiliging toepassen?

E2-Energie adviseert om een overspanningsbeveiliging aan de AC-zijde (meterkast) toe te passen indien nog niet aanwezig bij de realisatie van het zonne-energiesysteem. Optioneel kan ook een overspanningsbeveiliging aan de DC zijde (zonnepanelen) worden aangebracht. Uw systeem is dan totaal beveiligd tegen overspanning.
 

De voordelen van toepassen van overspanningsbeveiliging:

  1. Voorkomt schade bij indirect blikseminslag
    Met een overspanningsbeveiliging is uw technische installatie inclusief omvormer beschermt tegen overspanning door indirecte blikseminslag.
  2. Veiligheid bij omvormer problemen
    Een overspanningsbeveiliging beveiligt uw technische installatie en gevoelige apparatuur tegen overspanning door omvormer fouten.
  3. NEN1010 norm
    Uw systeem voldoet volledig aan de nieuwe NEN1010 normen.
 

Bliksembeveiligingsinstallatie

Indien een gebouw reeds is voorzien vane en bliksembeveiliging gelden speciale maatregelen om de zonnepanelen installatie te intergreren in de bliksembeveiliging. Neem hiervoor contact op met E2-Energie voor een advies op maat.
 
 

Auteur: Erik Brink | Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel: e.brink@e2energie.nl 

 Download de E2-Service APP voor Android

 

 

Download de E2-Service APP voor Android